Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen
Orthopedische schoenen zijn bedoeld voor mensen die door voetproblemen geen gewone schoenen kunnen dragen. Ze bieden een oplossing, wanneer deze voetproblemen niet meer te verhelpen zijn door steunzolen, aanpassingen aan confectieschoenen of semi-orthopedische schoenen. Orthopedische schoenen worden dan ook volledig op maat gemaakt. Indicaties voor orthopedische schoenen zijn o.a. reuma, diabetische neuropathie, klompvoeten, extreme plat- en holvoeten, trauma’s en verlammingen. De schoenen worden meestal voorgeschreven door een medisch specialist, waarna u bij ons een afspraak kunt maken voor het aanmeten.

Aanmeten
Tijdens de eerste afspraak wordt een afdruk en een gipshuls van uw voeten gemaakt. Op basis hiervan worden leesten gemaakt, die voorzien worden van supplementen (voetbedden). Vervolgens worden hier overheen kunststof passchoenen gemaakt. Na een of twee passessies worden uw daadwerkelijke schoenen gemaakt. In maatschoenen heeft u tegenwoordig meer keuze dan ooit, mits pasvorm en functionaliteit hier niet onder lijden. U kunt zelf kiezen welk model u graag wilt en in welke kleur(en). De orthopedisch adviseur zal in overleg met u aangeven wat voor uw voeten het verstandigst is. Voor een aantal voorbeelden kunt u aan de linkerkant van deze pagina op 'Modellenboek' klikken. 

Levertijd
De levertijd van orthopedische schoenen bedraagt op dit moment voor het eerste paar ca. 9 weken en vanaf het tweede paar ca. 6 weken.

Controle
Drie maanden na aflevering van de schoenen, wordt een controleafspraak gepland. Deze afspraak wordt bij aflevering gemaakt en is belangrijk, omdat dit de levensduur van de schoenen verlengt en eventuele klachten kan voorkomen.

Verzekering
Als u via uw specialist (bijvoorbeeld orthopeed of revalidatiearts) bij ons terechtkomt, worden de kosten grotendeels vergoed door uw zorgverzekeraar. Bij een paar zorgverzekeraars dient bij een eerste voorziening eerst een machtiging aangevraagd te worden. U heeft vanuit uw verzekering recht op twee paar adequate schoenen. De termijn die hiervoor staat, is per verzekeraar verschillend.
U kunt het overzicht hier terugvinden: OVERZICHT ZORGVERZEKERAARS 2024 .

Eigen bijdrage
Naast het eigen risico van 385 euro vanuit de basisverzekering, geldt er een wettelijke eigen bijdrage voor elk paar orthopedische schoenen. In 2024 bedraagt uw eigen bijdrage 130,- euro voor volwassenen en 65,- euro voor kinderen tot en met 15 jaar.  

Afspraak
Wilt u meer weten, maak dan een afspraak met ons voor een vrijblijvend gesprek of advies. Dit kan in Vollenhove, Emmeloord, Meppel en Steenwijk. Als u geen mogelijkheid heeft om bij ons langs te komen, kunnen wij u in overleg ook thuis bezoeken.

Gebruik orthopedische schoenen
Voor uitleg over het gebruik van orthopedische schoenen, klikt u hier.