Allergeenvrije schoenen

Allergeenvrije schoenen worden gedragen door mensen die een allergie hebben ontwikkeld voor bijvoorbeeld metalen, lijm, rubber en vluchtige stoffen. Deze schoenen worden door een dermatoloog voorgeschreven, als mensen vanwege een allergie geen 'normale' confectieschoenen kunnen dragen. Soms worden allergeenvrije schoenen fabrieksmatig gemaakt, maar het komt ook voor dat deze schoenen volledig op maat gemaakt worden. 

Een aantal confectie schoenmerken werkt met chroomvrij gelooid leer. Voor sommige mensen kan dit een oplossing zijn, maar wat betreft lijmen, rubber en vluchtige stoffen ligt dit vaak wat moeilijker.

De vergoeding voor allergeenvrije schoenen verschilt per zorgverzekeraar. Meestal worden de kosten alleen vergoed als de schoenen geheel op maat vervaardigd worden als orthopedische, allergeenvrije schoenen. Bij een paar verzekeraars geldt dit echter ook voor fabrieksmatige allergeenvrije schoenen. In beide gevallen heeft u een medische indicatie van een dermatoloog nodig, om hiervoor in aanmerking te komen. 

U betaalt in 2024 een wettelijke eigen bijdrage van € 130,- voor volwassenen en € 65,- voor kinderen t/m 15 jaar. Daarnaast is het eigen risico vanuit de basisverzekering van € 385,- hierop van toepassing.